Op deze inspiratiepagina verzamelen we nieuws, tips & tricks en interessante weetjes. Heb je zelf een mooie foto van je Mengelmoestafel? Mail het ons en wie weet zie je hem terug op deze pagina


Weinig ruimte,
toch genieten!

Hoe klein je balkon of terras ook is, voor groen heb je weinig ruimte nodig. Al het groen, hoe klein ook, draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Plant eens een zomerbloeier die vlinders en bijen aantrekt. Laat de vogels en insecten zich weer welkom voelen!

 


Natuur doet goed

De meesten van ons leven in een wereld van beton, verkeer, beeldschermen en fastfood. Toch worden we allemaal blij van een groene en natuurlijke omgeving. Natuurbeleving draagt bij aan de gezondheid en geestelijk welzijn. Tuinieren vermindert stressgerelateerde klachten als prikkelbaarheid, rusteloosheid en hartklachten. Bovendien stimuleert het de creativiteit, waarschijnlijk een van de redenen waarom de natuur altijd al een rijke inspiratiebron is geweest voor dichters en schrijvers.

 


Stadslandbouw
op de 5e verdieping!

De Mengelmoes Groentafel wordt door het Verswarenhuys in Eindhoven ingezet om kroppen sla uit te verkopen. Bijzonder omdat de kroppen in hetzelfde gebouw op de vijfde verdieping duurzaam worden gekweekt volgens het 'Auguaponics'-systeem. Deze innovatieve manier van urban farming combineert het kweken van vissen met groenten.

Mocht je in de buurt zijn dan is het zeker een aanrader om voor minder dan 1 euro een knapperige krop sla te kopen. Ze zijn écht lekker en veel langer vers te houden. Meestal is het ook mogelijk om boven een kijkje te nemen in de kwekerij. Indrukwekkend!

Voor deze Mengelmoestafel hebben we de afwateringsgaten weggelaten en een aftapkraantje toegevoegd. 

 

Wat is jouw stijl?

Maak van jouw balkon of terras een blikvanger! Ga aan de slag met planten of bloemen en ontdek je eigen stijl: een strakke aanplant met prairiegewassen, een wisselende opbouw van om de beurt bloeiende planten of juist een bonte mix die met de seizoenen mee verandert? Denk dan aan vrolijke hyacinten en tulpen in het voorjaar, kleurige zomerbloeiers in de zomer en felle laatbloeiers in de herfst. Zelfs in de winter kun je genieten van bloeiende aanplant als winterviolen of helleborus!

 

Liever aan de slag met kruiden? Als je kiest voor winterharde kruidenplanten als rozemarijn, salie of laurier, dan heb je ook in de winterperiode altijd verse kruiden binnen handbereik! In de zomer kun je dan de basis weer aanvullen met bijvoorbeeld munt, bieslook of basilicum.

 


Duurzame materialen

De opbouw van de Mengelmoes Groentafel is uitgevoerd in gepoedercoat aluminiumAluminium heeft als groot voordeel dat het een stuk lichter is dan staal, zeker zo sterk is en dat het niet kan roesten. Ideaal dus voor buiten. Je hebt gegarandeerd vele jaren plezier!

De poten zijn van staal. Dit zorgt er voor dat de tafel staat als een huis. Daarnaast is staal (net als aluminium) erg duurzaam. Het is nagenoeg 100% recyclebaar. 

 


Voordelen van tuinieren op hoogte

  • Je groeiseizoen begint eerder doordat de verhoogde bak in het voorjaar sneller opwarmt door de zon en de warmte van de lucht.
  • Je hebt minder last van inwaaiende onkruidzaden.
  • Een prettige en gezonde werkhoogte 
  • Door de afwateringsgaten kan het overtollige water goed worden afgevoerd.
  • Slakken en ander ongedierte krijgen minder kans om aan je planten te zitten! 

 


Mengelmoes in beleeftuin de IJpelaar

Samen met van Helvoirt Groenprojecten en Woonzorgcentrum De IJpelaar (Thebe) zijn we aan de slag gegaan met een nieuwe belevingstuin. Samen met de bewoners zijn de wensen op een rij gezet. Dit heeft geresulteerd in een prachtige ontwerp voor een belevingstuin die 2019 gereed zal zijn. Naast de inpassing van de Mengelmoes Groentafels hebben we ook het ontwerp gemaakt voor het Thebe Tuinhuis. Een grote glazen kas waar bewoners kunnen tuinieren of samenkomen voor activiteiten, hobby of gewoon een praatje.

 


Educatief aan de slag met Mengelmoes

De moestuintjes-actie van Albert Heijn was een ware hype. Veel kinderen zijn super enthousiast aan de slag gegaan met cherrytomaat, wortel, komkommer, radijs of zonnebloem. Misschien niet altijd met het gewenste resultaat maar aan het opkweken, verzorgen en oogsten hebben ontzettend veel kinderen plezier gehad.

Met Mengelmoes kun je de moestuinambities natuurlijk wat groter aanpakken. Voor scholen en BSO's kunnen we een leerpakket samenstellen waarbij de focus gelegd wordt op smaak, kleur en geur. We doen dit met makkelijk te kweken groenten en kruiden. Kinderen worden zo op een leuke manier bewust gemaakt van wat ze eten en waar het eten vandaan komt. 


Tip: Koppel verschillende generaties aan elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een groenproject waarbij kinderen samen­ met opa of de bewoners van het verzorgingshuis om de hoek tuinieren. Ze gaan zeker een hoop van elkaar leren!