We hopen je te inspireren!


Op deze inspiratiepagina verzamelen we nieuws, tips en alles wat leuk is om te weten van Mengelmoes. 

 

Breed inzetbaar:
van stadstuin
tot belevingstuin

Wat is er fijner om na de winterkou weer lekker met je handen in de aarde te wroeten en met kleine zaadjes, stekjes of een nieuw groenplan aan de slag te gaan? Mengelmoes past met zijn strakke vormgeving en ken­merkende stoere kleurstelling in elke omgeving: van tiny stadstuin tot prikkelende belevings­tuin. Een echte blikvanger waar je alle seizoenen volop van kunt genieten.

 


Mengelmoes trapt af met Tuinidee

Ook dit jaar was Mengelmoes weer aanwezig op Tuinidee in Den Bosch. Nieuw waren de 150 en 230 modellen met een compleet onderstel. Daarnaast was Mengelmoes te zien in de Inspiratietuin van Floor Korte (Floors Moestuin). We hebben weer veel leuke en geïnteresseerde mensen gesproken. En niet onbelangrijk… we hebben zelf ook weer inspiratie opgedaan. 

 


Mengelmoes bij Appeltern Adventure Gardens

Met meer dan 200 voorbeeldtuinen is dit het allergrootste ‘tuininspiratiepark’ van Nederland. Je moet er zeker eens gaan kijken want naast het dwalen door de prachtig aangelegde tuinen is er ook gelegenheid om een tuinontwerp te laten maken of een workshop te volgen. Kijk anders ook eens op de site van Appeltern Adventure Gardens.

Naast het park is ook de omgeving zeker een aanrader! Appeltern ligt in het groene ’Land van Maas aan Waal’ in de driehoek Oss, Nijmegen en Tiel.


In de spotlight!

Mengelmoes is te zien geweest bij designplatform ‘Dutch Design Daily’ En daar zijn we natuurlijk blij mee! Dutch Design Daily zet dagelijks kort en krachtig een design-item in de spotlights.

 


Hallo Lente!

Hallo lente! De laatste week van februari was het uitzonderlijk zonnig en zacht. Het kwik tikte op sommige plaatsen bijna de 20 graden aan. Goede reden voor Mengelmoes om meteen de eerste fotoshoot van het jaar te organiseren. Met de al binnen opgekweekte groenten en kruiden staan de Mengelmoes Groentafels er meteen weer super bij!

 


Weinig ruimte,
toch genieten!

Hoe klein je balkon of terras ook is, voor groen heb je weinig ruimte nodig. Al het groen, hoe klein ook, draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Plant eens een zomerbloeier die vlinders en bijen aantrekt. Laat de vogels en insecten zich weer welkom voelen!

 


Natuur doet goed

De meesten van ons leven in een wereld van beton, verkeer, beeldschermen en fastfood. Toch worden we allemaal blij van een groene en natuurlijke omgeving. Natuurbeleving draagt bij aan de gezondheid en geestelijk welzijn. Bovendien stimuleert het de creativiteit.


Altijd leuk als we berichtjes krijgen...

“De kruiden groeien inmiddels welig! De tafel staat prachtig en geeft gelijk een groene aanblik in het Atrium. De planten worden verzorgt door de bezoekers van de dagbesteding. We hebben de tafel onlangs officieel ‘begoten’ door de schenkers van de tafel, Salland Wonen (de woningcorporatie). Daar was ook een kruidenquiz aan gekoppeld! We zijn er erg blij mee. Helemaal als straks de kruiden en groenten ook in de soep kunnen van het Soepcafé!”

Ietje de Jong, Schuilenburg

 Strak bijenhotel
van eikenhout

Mengelmoes is steeds weer op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Op dit moment werken we aan een bijenhotel. Eentje die binnen 3 seconden met magneten onder de Mengelmoes tafel te klikken is. Bijen houden van hardhout met glad geboorde gaten in verschillende maten, de zon op het zuiden en geen regen. Het superstrakke Mengelmoes bijenhotel is niet alleen functioneel maar ook nog eens heel mooi.


Wat is jouw stijl?

Maak van jouw balkon of terras een blikvanger! Ga aan de slag met planten of bloemen en ontdek je eigen stijl: een strakke aanplant met prairiegewassen, een wisselende opbouw van om de beurt bloeiende planten of juist een bonte mix die met de seizoenen mee verandert? Denk dan aan vrolijke hyacinten en tulpen in het voorjaar, kleurige zomerbloeiers in de zomer en felle laatbloeiers in de herfst. Zelfs in de winter kun je genieten van bloeiende aanplant als winterviolen of helleborus!

Liever aan de slag met kruiden? Als je kiest voor winterharde kruidenplanten als rozemarijn, salie of laurier, dan heb je ook in de winterperiode altijd verse kruiden binnen handbereik! In de zomer kun je dan de basis weer aanvullen met bijvoorbeeld munt, bieslook of basilicum.

 


Duurzame materialen

De opbouw van de Mengelmoes Groentafel is uitgevoerd in gepoedercoat aluminiumAluminium heeft als groot voordeel dat het een stuk lichter is dan staal, zeker zo sterk is en dat het niet kan roesten. Ideaal dus voor buiten. Je hebt gegarandeerd vele jaren plezier!

De poten zijn van sendzimir staal. Dit zorgt er voor dat de tafel staat als een huis. Daarnaast is staal (net als aluminium) erg duurzaam. Het is nagenoeg 100% recyclebaar. 

 


Al het groen, hoe klein ook, draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Plant eens een zomerbloeier die vlinders en bijen aantrekt. Laat de vogels en insecten zich weer welkom voelen!


Mengelmoes op Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week werden de eerste aluminium modellen van de Mengelmoes Groentafel gepresenteerd.
Samen met social designers hebben we rondom de Mengelmoes Groentafel programma’s en activiteiten ontwikkeld. Met ‘voelen, ruiken & proeven’ worden de zintuigen volop aangesproken en met ‘beleven, bewegen & ontmoeten’ speelt het sociale aspect een belangrijke rol.

 


MENGELMOES Tuinieren op hoogte tafel - zinvol bezig zijn

Voordelen van tuinieren op hoogte

  • Je groeiseizoen begint eerder doordat de verhoogde bak in het voorjaar sneller opwarmt door de zon en de warmte van de lucht.
  • Je hebt minder last van inwaaiende onkruidzaden.
  • Een prettige en gezonde werkhoogte.
  • Door de afwateringsgaten kan het overtollige water goed worden afgevoerd.
  • Slakken en ander ongedierte krijgen minder kans om aan je planten te zitten!

Deze Mengelmoes is gevuld met een mooie mix van kruiden en bloeiende planten die vlinders en bijen aantrekt. Een goed begin van de lente!

 


Mengelmoes in de bladen

Misschien ben je Mengelmoes tegengekomen in de Hapinezz, Buitenleven, Hollands Glorie, Libelle of het We Care Magazine? We vinden het in ieder geval altijd leuk om Mengelmoes terug te zien in de bladen.

 


Mengelmoes past
overal

Superleuk om te zien dat Mengelmoes op zoveel verschillende plekken komt te staan. De ene keer is het een weidse tuin van een dijkhuis, de andere keer een jaren '70 huis met minder ruime tuin. Wij zijn er zelf nog niet uit wat we nu het leukste vinden... Maar misschien geeft dat ook wel aan dat Mengelmoes zich overal thuis voelt. Heb je zelf nog een leuke Mengelmoes foto? Stuur hem maar door! Vinden we altijd leuk.

 


Bekijk Mengelmoes bij Yksi Expo

Mocht je de Mengelmoes Groentafels in 'levende lijve' willen zien dan kan dat. Bij Yksi Expo op Strijp-S in Eindhoven hebben we een podiumplek waar 4 modellen staan opgesteld. Strijp-S is het gebied waar vroeger de Philipsfabrieken stonden. Je kunt er nu shoppen bij de Urban Shopper, een expositie bekijken bij MU en lekker eten in het Ketelhuis. Om de hoek zit topdesigner Piet Hein Eek met zijn werkplaats, winkel en restaurant.


Mengelmoes in beleeftuin de IJpelaar

Samen met van Helvoirt Groenprojecten en Woonzorgcentrum De IJpelaar (Thebe) zijn we aan de slag gegaan met een nieuwe belevingstuin. Samen met de bewoners zijn de wensen op een rij gezet. Dit heeft geresulteerd in een prachtige ontwerp voor een belevingstuin die komende lente gereed zal zijn. Naast de inpassing van de Mengelmoes Groentafels hebben we ook het ontwerp gemaakt voor het Thebe Tuinhuis. Een grote glazen kas waar bewoners kunnen tuinieren of samenkomen voor activiteiten, hobby of gewoon een praatje.

 


Educatief aan de slag met Mengelmoes

De moestuintjes-actie van Albert Heijn was een ware hype. Veel kinderen zijn super enthousiast aan de slag gegaan met cherrytomaat, wortel, komkommer, radijs of zonnebloem. Misschien niet altijd met het gewenste resultaat maar aan het opkweken, verzorgen en oogsten hebben ontzettend veel kinderen plezier gehad.

Met Mengelmoes kun je de moestuinambities natuurlijk wat groter aanpakken. Voor scholen en BSO's kunnen we een leerpakket samenstellen waarbij de focus gelegd wordt op smaak, kleur en geur. We doen dit met makkelijk te kweken groenten en kruiden. Kinderen worden zo op een leuke manier bewust gemaakt van wat ze eten en waar het eten vandaan komt. 


Tip: Koppel verschillende generaties aan elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een groenproject waarbij kinderen samen­ met opa of de bewoners van het verzorgingshuis om de hoek tuinieren. Ze gaan zeker een hoop van elkaar leren!

 


Stadslandbouw
op de 5e verdieping!

De Mengelmoes Groentafel wordt door het Verswarenhuys in Eindhoven ingezet om kroppen sla uit te verkopen. Bijzonder omdat de kroppen in hetzelfde gebouw op de vijfde verdieping duurzaam worden gekweekt volgens het 'Auguaponics'-systeem. Deze innovatieve manier van urban farming combineert het kweken van vissen met groenten.

Mocht je in de buurt zijn dan is het zeker een aanrader om voor minder dan 1 euro een knapperige krop sla te kopen. Ze zijn écht lekker en veel langer vers te houden. Meestal is het ook mogelijk om boven een kijkje te nemen in de kwekerij. Indrukwekkend!

Voor deze Mengelmoestafel hebben we de afwateringsgaten weggelaten en een aftapkraantje toegevoegd.